Telefoon: (+31) 315 34 61 64
Social media:

Nieuws

Volg de ontwikkelingen van Vermeulen Lichtarchitectuur BV op de voet!

Wel of geen LED verlichting in kerkgebouwen

  • 30-03-2015

Een hot item in kerkelijk Nederland. Hendrik-Jan Vermeulen, bekend als de kerkverlichter van Vermeulen Lichtarchitectuur organiseerde hier eerder deze maand een bijzondere meeting over in de Cunerakerk in Rhenen. Een kerk die een totale metamorfose ondergaat in het kader van toenemende multifunctionaliteit en lichtbeleving. Co-spreker op de meeting was Herman Bakker. Hij is architect en werkzaam bij Van Hoogevest Architecten in Amersfoort. Een mooi gespreksduo.

Hendrik-Jan pakte het podium voor een select genodigde groep architecten en kerkrentmeesters en parochiebestuurders. Met een geanimeerd en tegelijkertijd inhoudelijk sterk verhaal over de kracht van het licht en de beleving van de mens, in de huizen Gods, waar niet alleen ‘meer licht’ maar veeleer een betere ergonomie van licht de wens is. Ontwerp en uitvoering van lichtinstallaties in kerken vraagt om specialistische kennis. Iets wat Vermeulen met ruim 200 verlichte kerken in Nederland en daar buiten als geen ander heeft opgebouwd.

Daar waar Herman ons meeneemt in de totale plannen en uitvoering over de restauratie en renovatie van de kerk, haakt Hendrik Jan in op de lichtbeleving, kostenreductie en duurzaamheid. De Cunerakerk in Rhenen heeft herstel van glas-in-loodramen en leien daken ondergaan, terwijl er een facilitaire inbouw in de kerk en een aanbouw met sanitair en garderobe aan de noordzijde van de kerk nog gerealiseerd gaan worden.   LED staat voor Light Emitting Diode. Een zeg maar lichtuitstralende diode. Het lijkt de trend anno 2015. De vraag is echter wel om goed te letten op lichtkleur en kleurweergave. Het is niet verstandig om zomaar halogeen en compacte gasontladingslamp klakkeloos om te zetten naar LED. De lichtstroomkleurenpallet is toch significant anders.  Wat zeker zo belangrijk is, is om kennis te hebben van reflectortechniek. En daar zit vaak ook de kracht in van een goede belichting. Gericht omgaan met licht en waar nodig toespitsen en waar niet,  juist zorgen voor gespreid licht.  Het is wel goed om te weten dat de levensduur van LED verlicht een 50-voud is van de traditionele gloeilamp.  En een compacte gasontladingslamp gaat 4 keer minder lang mee dan LED-verlichting.

Het is de uitdaging om altijd een goede kleurweergave te bewerkstelligen. Zeer goed is 1A Ra>90.  Vanuit de CLAIR-LUX gedachte werken we wel met een hoog rendement door gebruik te maken van een LED chip. We pakken hiervoor wel eens een aluminiumhuis, geanodiseerd afgestemd op de reflector met hoogglans. Dan is het rendement 90%. En het mooie is dat we dan kiezen voor een op maat verzonken armatuur. Zodat er geen lichtinval in het oog is, waardoor er wel ongehinderd visueel contact is. Dit alles door nagenoeg verblindingsvrije reflectoren toe te passen.  Tegelijkertijd hebben we ook in de Cunerakerk een egaal gelijkmatige lichtverdeling bewerkstelligd. Duidelijke accenten zijn te leggen waar nodig en tegelijkertijd is multifunctionele inzet van de kerk beter mogelijk. We spelen met licht en zorgen voor optimale lichtbeleving. Wel of geen LED in de kerk. Eigenlijk is het vooral afhankelijk van de techniek die wordt toegepast. En een groot geheim schuilt in de het gebruik van de juiste reflec-tortechniek, zoals wij die toepassen. Dan is het LED realiseren in de kerk een goede optie, al is het niet klakkeloos ‘zaligmakend’ te noemen.

Het gesprek over LED in de kerk werd tijdens deze bijeenkomst uitvoerig voortgezet in de zijbeuk van de kerk, waar de broodjes en soep grif van de hand gingen. Vele kerkrentmeesters, parochiebestuurders en ook aanwezige architecten gingen met ons in dialoog, om te zien wat wijsheid is in hun specifieke situatie. We weten ons gezegend in een zeer vruchtbare bijeenkomst, met veel stof tot nadenken bij nieuwe opdrachten.

 


Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden? Voel u vrij. Kom in contact

© 2015. Lichtarchitectuur Vermeulen / Lichtendekerk.nl. Website door The Social Factory, Alle rechten voorbehouden.