Telefoon: (+31) 315 34 61 64
Social media:

Nieuws

Volg de ontwikkelingen van Vermeulen Lichtarchitectuur BV op de voet!

Eervolle vermelding lichtontwerp Dom in Aken

  • 29-01-2021

In 2020 hebben wij op verzoek van het Kapittel van de Aachener Dom meegedaan aan een ontwerpwedstrijd voor een nieuw lichtplan voor de Dom in Aken (Dld).

Ons ontwerp heeft uiteindelijk niet de hoofdprijs behaald, maar wel een eervolle vermelding gekregen.  Het ontwerp is samen met enkele andere (8 stuks van de 18 deelnemers) ontwerpen gepubliceerd in boekvorm. Het spreekt voor zich, dat wij hier bijzonder trots op zijn!

Architekt Stefan Schopmeyer roemde onze inzet en hoge kwaliteit van ons ingediende ontwerp. Hij sprak de wens uit in de toekomst te gaan samenwerken.

Hieronder een korte samenvatting over het door ons ingediende ontwerp:

Bij ons ontwerp gaat het niet primair om energiebesparing, maar om de beleving van licht tijdens elk gebruik van de kathedraal. Een goede kleurweergave is belangrijker dan energiebesparing en duurzaamheid, al negeren we dat ook niet.

Ons verlichtingsconcept is bijzonder effectief, zowel tijdens de liturgie als tijdens concerten en rondleidingen tot een betere ervaring van de architectuur, die het christelijk geloof en zijn liturgie ondersteunt. Dit verlichtingsconcept is met grote zorg uitgewerkt in relatie tot de christelijke vieringen waarbij ook het multifunctionele gebruik van de Dom van Aken veel ruimte krijgt. Daartoe levert ons gespecificeerde lichtregelsysteem een grote bijdrage aan alle  mogelijke gebruiksfacetten voor de Dom van Aken.

Belangrijk om te weten is ook dat de bestaande wand- en albasten lampen niet in dit concept van de hoofdverlichting terugkomen. Dat zou zorgen voor een te sterke schittering en geen decoratieve bijdrage leveren aan een algeheel rustig diffuus lichtbeeld van het voor ogen liggende concept in de rondgang.

Het succes van ons ontwerp hebben we mede te danken aan de bereidheid van Satijn plus Architecten waarvoor architect W.G. Huls zijn medewerking aan heeft verleend.

Wij danken Rob Brouwers van Satijn plus Architecten voor zijn adviezen en eerste beoordeling op ons ontwerp. Dankbaar zijn we voor de hulp van Gabriele Chr. Tefke die ons bij al de bezoeken aan de Dom als kunsthistoricus begeleidt heeft. In het bijzonder haar steun aan het ontwerp om het in goed Duits weer te kunnen geven.


Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden? Voel u vrij. Kom in contact

© 2015. Lichtarchitectuur Vermeulen / Lichtendekerk.nl. Website door The Social Factory, Alle rechten voorbehouden.