Telefoon: (+31) 315 34 61 64
Social media:

Historie

Het licht is er, maar je weet niet waar het vandaan komt” professor Bartenbach

Historie

In de loop der jaren ontmoette Hendrik Jan Vermeulen veel mensen die uitgebreide studies hadden gemaakt van licht en de toepassingen daarvan voor grote projecten. Van Christoph Palme, waarvoor Hendrik Jan een aantal jaren in loondienst heeft gewerkt, leerde hij om naast functionaliteit ook te denken aan de decoratieve kant van verlichting. Via Professor Bartenbach kwam Hendrik Jan in aanraking met het begrip ‘indirect licht’. Binnen de Mazzoleni groep (een groep lichttechnici uit Zwitserland) leerde Hendrik Jan de fijne kneepjes hiervan en die techniek is nog steeds een wezenlijk onderdeel van zijn adviezen. ”Het licht is er, maar je weet niet waar het vandaan komt” , is een bekende uitspraak van professor Bartenbach, die Hendrik Jan voortdurend bleef inspireren. Samen met Martin Klingler (schoonzoon van prof. Bartenbach) bekwaamde Hendrik Jan zich steeds meer in de hoogwaardige lichttechniek.

Na een vast dienstverband besloot Hendrik Jan zich in 2001 als zelfstandig lichtarchitect te vestigen en zich te specialiseren in het verlichten van kerken. “De Koepelkerk in Bussum was een groots project, dat ik nog samen met mijn zwager heb uitgevoerd bij VW Project en Licht. In die kerk zijn we echt onderscheidend aan de slag gegaan door gebruik te maken van het door mij genoemde Retrovision systeem en reflectoren waardoor er een gelijkmatigere lichtbundel ontstond en het tevens energiebesparend was.” Het bleef niet bij de Koepelkerk. In de jaren die volgden heeft Hendrik Jan een groot aantal kerken in Nederland en daarbuiten mogen voorzien van toegepaste lichttechnieken.

Een groot aantal jaren werkte Hendrik Jan vanuit huis, als éénpitter. Samen met externe partners werkte Hendrik Jan aan de plannen, de realisatie en de uitvoering van de projecten. Sinds 2007 heeft Hendrik Jan onderdak gevonden in een prachtig pandje in het dorpscentrum van Gendringen. Het bedrijf kent sinds het tienjarig jubileum in 2011 een behoorlijke groei en de orderportefeuille is goed gevuld. Doordat Vermeulen voortdurend innoveert is elke opdrachgever verzekerd van een passend, modern en op het gebruiksdoel afgestemd lichtplan, waarbij Vermeulen  het door hemzelf ontworpen CLAIR LUX concept als basis neemt.

Hendrik Jan Vermeulen (geb. in 1954) is al ruim 30 jaar actief bezig met licht. Komend vanuit het slagersvak besloot Hendrik Jan in 1981 het roer om te gooien. “Vanuit de slagersbranche was het niet mogelijk om me in te zetten voor het jeugdwerk, wat ik had leren kennen tijdens mijn studie aan het seminar voor Bijbelse Theologie in Beatenberg (Zwitserland). Mijn werk en het jeugdwerk waren niet te combineren omdat de zaterdagen vaak de topdagen zijn en ik dus geen vrij kon krijgen om me op de jeugd te richten. En.... bij jeugdwerk ligt toch mijn hart” aldus Hendrik Jan.

Als freelancer adviseerde hij bedrijven en instellingen om meer te doen met licht en hij schuwde daarbij de praktische kant van het advies niet. “Het gebeurde regelmatig dat ik zelf aan de slag ging om verlichting in winkels te veranderen.” Dat zorgde er voor dat hij een echte man uit de praktijk werd en altijd op zoek was naar innovatieve oplossingen. Men was druk bezig om nieuwe en zuinigere lichtbronnen te ontwikkelen. Nadeel was vaak dat hetgeen er was, niet aansloot bij waar de markt om vroeg m.b.t. kleurweergave. “Creativiteit was dus heel belangrijk, ik probeerde van alles uit, totdat het tot tevredenheid was van mijn opdrachtgever en van mijzelf.”

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden? Voel u vrij. Kom in contact

© 2015. Lichtarchitectuur Vermeulen / Lichtendekerk.nl. Website door The Social Factory, Alle rechten voorbehouden.